Składniki
-
2 brzoskwinie lub nektarynki
-
600 g serka homogenizowanego
-
250 ml śmietany kremówki 30%
-
2 łyżki żelatyny
-
2 galaretki brzoskwiniowe
-
5 łyżek cukru pudru
-
paczka biszkoptów
Przygotowanie
-
Na samym początku rozpuszczamy 2 galaretki brzoskwiniowe w ½ litra gorącej wody, można to wykonać wcześniej, ponieważ galaretka długo stygnie. Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy. Następnie, miksując na wolnych obrotach dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 28 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę sernikową, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki.
-
Czekamy, aż masa serowa stężeje, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Brzoskwinie kroimy na plasterki i układamy na masie serowej. Następnie całość zalewamy galaretką i zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny. Gotowe.