Finał akcji "Szkoła z klasą 2.0", czyli zupełne szaleństwo. W ramach Innowacyjnych Dni Bema do szkoły zjechały food trucki serwujące zdrowe potrawy. Przecięliśmy czerwoną wstęgę do całkiem nowej stołówki i otworzyliśmy strefę relaksu, odbyły się również warsztaty z Mapy Marzeń - Mapa Celów.
To dopiero początek zmian, które będą kontynuowane w nowym roku. Dziękujemy uczniom, nauczycielom, pracownikom szkoły i rodzicom, którzy włączyli się w organizację imprezy i byli z nami w tym dniu.
Realizowaliśmy następujące zadania:
- Projektowanie strefy relaksu, systematyczne konsultacje Zespołu z uczniami, rodzicami, pracownikami szkoły.
- Konsultacje z projektantem wnętrz.
- Ogłoszenie konkursu wśród uczniów i społeczności szkolnej na wybór najciekawszego projektu strefy relaksu i wyposażenia stołówki szkolnej.
- Remont stołówki szkolnej ( prace ekipy remontowej oraz pomoc społeczności szkolnej ).
- Doposażanie stołówki w sprzęt oraz przygotowywanie strefy relaksu.
- Spotkanie z młodzieżą i wygenerowanie pomysłów metodą „Gadająca ściana”- młodzież stworzyła listę dań, które ich zdaniem powinny znaleźć się w szkolnym menu.
- Przeprowadzone prototypowania - uczniowie sami przygotowali zdrowe kanapki i obliczyli ile mogą kosztować.
- Przeprowadzenie degustacji zdrowych kanapek podczas spotkań z młodzieżą oraz podczas rady pedagogicznej poświęconej „Szkole z klasą”.
- Przygotowanie cegiełki z grafiką zmienionej stołówki ( uczeń klasy TI oraz nauczyciele) jako metody na zebranie funduszy przeznaczonych na remont.
- Zaprojektowanie i wykonanie plakatów reklamujących Innowacyjne Dni Bema (uczeń kl. ITI ).
- Opracowanie przez nauczycieli broszury z ciekawymi zadaniami , aby każdy z rodziców mógł dostać coś w zamian za przekazane na rzecz szkoły fundusze.
- „Jedzenie: motorem do działania i odstresowania. ” - warsztaty dla uczniów prowadzone przez dietetyka. Przedstawione kuchni fusion, czyli przepisów z całego świata w zestawieniu z tradycyjną kuchnią polską. Uruchomienie pięciu zmysłów: węchu, wzroku (kolor), dotyku, smaku, słuchu.
- Zorganizowanie zajęć z aerobiku sportowego dla społeczności szkolnej.
- Zaprojektowanie i wykonanie Food Trucków jako formy dekoracji podczas imprezy szkolnej. Każda klasa i nauczyciele przygotowali swojego Food Trucka.
- Przygotowanie przez poszczególne klasy, nauczycieli, rodziców i pracowników szkoły zdrowych dań, które były serwowane podczas Innowacyjnych Dni Bema.
- Rozstrzygnięcie konkursu, którego przedmiotem było opracowanie projektu wnętrza stołówki i aranżacji „Kącika relaksu”.
- Wspólne świętowanie Innowacyjnych Dni Bema: uroczyste otwarcie stołówki szkolnej i strefy relaksu, pokazy kulinarne, degustacja zdrowej żywności, ewaluacja projektu.