Nasza Szkoła słynie z przyjaznej atmosfery. Warto pamiętać, że tworzymy ją sami, a w szczególności sposób w jaki odnosimy się do innych. Trudno jednak dbać o innych, gdy nie zadbamy uprzednio o samych siebie. Dlatego prezentujemy najlepsze przepisy kulinarne Rady Pedagogicznej - wypróbujcie je śmiało, dostarczą Wam wiele radości. Smacznego!

Kotlety

Składniki:

2 szklanki startej marchewki
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ¾ suchej kaszy jaglanej
½ szklanki prażonego słonecznika
½ szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
½ szklanki bułki tartej
¼ szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
¼ łyżeczki chili
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki.
  2. Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę.

Porady:

  • Bardzo ważne jest, aby przed lepieniem burgerów umyć dłonie, nasmarować dokładnie olejem i dopiero wtedy formować burgery. Wtedy kotlety wychodzą idealnie.

Burgery

Składniki:

5 bułek, hamburgerowych lub zwykłych
spora czerwona cebula
spory pomidor
kilka plasterków zielonego ogórka
kilka liści sałaty
mała garść rukoli
kilka łyżek dobrego, ekologicznego keczupu
odrobina musztardy

Przygotowanie:

Bułki chwilę grilluję w piekarniku, następnie każdą przecinam i smaruję obydwie połówki odrobiną keczupu oraz jeszcze mniejsza ilością musztardy, do środka wkładam warzywa i kotleta. Gotowe! Elegancko serwuję na talerzu albo zawijam w serwetkę i zabieram burgera na spacer po dzielni.

IMG 9693

Składniki

  • 2 brzoskwinie lub nektarynki

  • 600 g serka homogenizowanego

  • 250 ml śmietany kremówki 30%

  • 2 łyżki żelatyny

  • 2 galaretki brzoskwiniowe

  • 5 łyżek cukru pudru

  • paczka biszkoptów

Przygotowanie

  1. Na samym początku rozpuszczamy 2 galaretki brzoskwiniowe w ½ litra gorącej wody, można to wykonać wcześniej, ponieważ galaretka długo stygnie. Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy. Następnie, miksując na wolnych obrotach dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 28 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę sernikową, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki.

  2. Czekamy, aż masa serowa stężeje, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Brzoskwinie kroimy na plasterki i układamy na masie serowej. Następnie całość zalewamy galaretką i zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny. Gotowe.

 

Składniki

  • 1/2 kg bobu

  • 1 mała czerwona cebula

  • 10 szt. suszonych pomidorów

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki oliwy bazyliowej ( lub zwykłej z posiekanymi listkami bazylii)

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie

Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w małą kostkę - podobnie pomidory. Dodajemy do bobu. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy powstały sos solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Mieszamy i gotowe :)
Smacznego!

IMG 9692

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewki

  • 1 mała cebulka

  • Pęczek szczypiorku

  • 1 serek wiejski (ziarnisty)

  • 1 łyżka majonezu

  • sol i pieprz do smaku

Przygotowanie

Wszystko dokładnie myjemy, osuszamy. Rzodkiewkę drobno kroimy lub ścieramy na grubych oczkach tarki, cebulkę i szczypior siekamy, po czym dodajemy do rzodkiewki. Serek wiejski odsączamy. Solimy, pieprzymy, dodajemy serek i majonez, dokładnie mieszamy. Można odstawić do lodówki na kilka minut.

Back to top