Po dłuższej przerwie pojawił się nowy przepis w "Kuchni na Wójta".

Nie istnieje wprawdzie coś takiego jak "wegetariański burger", ale w sumie. Dzisiaj, w piątek możecie się czymś takim najeść. :)

Smacznego!

Finał akcji "Szkoła z klasą 2.0", czyli zupełne szaleństwo. W ramach Innowacyjnych Dni Bema do szkoły zjechały food trucki serwujące zdrowe potrawy. Przecięliśmy czerwoną wstęgę do całkiem nowej stołówki i otworzyliśmy strefę relaksu, odbyły się również warsztaty z Mapy Marzeń - Mapa Celów.
To dopiero początek zmian, które będą kontynuowane w nowym roku. Dziękujemy uczniom, nauczycielom, pracownikom szkoły i rodzicom, którzy włączyli się w organizację imprezy i byli z nami w tym dniu.

Realizowaliśmy następujące zadania:

  • Projektowanie strefy relaksu, systematyczne konsultacje Zespołu z uczniami, rodzicami, pracownikami szkoły.
  • Konsultacje z projektantem wnętrz.
  • Ogłoszenie konkursu wśród uczniów i społeczności szkolnej na wybór najciekawszego projektu strefy relaksu i wyposażenia stołówki szkolnej.
  • Remont stołówki szkolnej ( prace ekipy remontowej oraz pomoc społeczności szkolnej ).
  • Doposażanie stołówki w sprzęt oraz przygotowywanie strefy relaksu.
  • Spotkanie z młodzieżą i wygenerowanie pomysłów metodą „Gadająca ściana”-  młodzież stworzyła listę dań, które ich zdaniem powinny znaleźć się w szkolnym menu.
  • Przeprowadzone prototypowania - uczniowie sami przygotowali zdrowe kanapki i obliczyli ile mogą kosztować.
  • Przeprowadzenie degustacji zdrowych kanapek podczas spotkań z młodzieżą oraz podczas rady pedagogicznej poświęconej „Szkole z klasą”.
  • Przygotowanie cegiełki z grafiką zmienionej stołówki ( uczeń klasy TI oraz nauczyciele) jako metody na zebranie funduszy przeznaczonych na remont.
  • Zaprojektowanie i wykonanie plakatów reklamujących Innowacyjne Dni Bema (uczeń kl. ITI ).
  • Opracowanie przez nauczycieli broszury z ciekawymi zadaniami , aby każdy z rodziców mógł dostać coś w zamian za przekazane na rzecz szkoły fundusze.
  • „Jedzenie: motorem do działania i odstresowania. ” - warsztaty dla uczniów prowadzone przez dietetyka. Przedstawione kuchni fusion, czyli przepisów z całego świata w zestawieniu z tradycyjną kuchnią polską. Uruchomienie pięciu zmysłów: węchu, wzroku (kolor), dotyku, smaku, słuchu.
  • Zorganizowanie zajęć z aerobiku sportowego dla społeczności szkolnej.
  • Zaprojektowanie i wykonanie Food Trucków jako formy dekoracji podczas imprezy szkolnej. Każda klasa i nauczyciele przygotowali swojego Food Trucka.
  • Przygotowanie przez poszczególne klasy, nauczycieli, rodziców i pracowników szkoły zdrowych dań, które były serwowane podczas Innowacyjnych Dni Bema.
  • Rozstrzygnięcie konkursu, którego przedmiotem było opracowanie projektu wnętrza stołówki i aranżacji „Kącika relaksu”.
  • Wspólne świętowanie Innowacyjnych Dni Bema: uroczyste otwarcie stołówki szkolnej i strefy relaksu, pokazy kulinarne, degustacja zdrowej żywności, ewaluacja projektu.

 

W ramach projektu "Szkoły z klasą" 2.0. 30 maja gościliśmy u nas dietetyczkę, trenerkę Panią Martę Tarczyńską, która przeprowadziła warsztaty na temat zdrowego odżywiania, a później młodzież uczestniczyła w treningu fitness.
Z pozytywnym nastawieniem i endorfinami zakończyliśmy pierwszy dzień Innowacyjnych Dni Bema.

 

Dnia 11.04.2019 r. na terenie Milanówka odbyła się Gra Miejska, która została zorganizowana i przeprowadzona przez klasę III Technikum Obsługi Turystycznej. Do rozwiązania tajemniczej sprawy zgłosiło się 5 drużyn z Milanowskich szkół.

I miejsce zajęła drużyna „Tańczące flamingi” w składzie: Julia Jagodzińska, Kacper Michaś, Agata Jasińska, Natalia Sadowska, Klaudia Malinowska

II miejsce zajęła drużyna „AA Brygada” w składzie: Mateusz Dubielecki, Kamil Panasewicz, Małgorzata Włodarska, Dominika Dąbrowska, Wiktoria Koneczna

III miejsce zajęła drużyna „Banan Team” w składzie: Igor Kasztelaw, Marta Kwaśniewska, Julia Żabczyńska, Andrzej Klonowski, Marta Wojtczak

Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział.

Gratulujemy wygranym!